Hoppa till sidans innehåll

Idrottspsykologi för prestation och välbefinnande


Riksidrottsförbundet har inom kompetensområdet idrottspsykologi utvecklat denna nya kurs, som baseras på ACT – acceptance commitment theory – ett nytt perspektiv på mental träning.

ACT är nära besläktat med mindfulness och utgår ifrån antagandet att kontroll av inre upplevelser (som tankar och känslor) oftast leder till mer besvär och tankemässig upptagenhet, medan ett accepterande förhållningssätt till inre upplevelser höjer chansen för att individen kan utföra de beteenden som är viktiga för prestation och välbefinnande. Se nedan för en mer utförlig beskrivning av ACT och dess användning inom elitidrotten.

Syfte och mål
Syftet med kursen är att idrottare, tränare och ledare genom att få ytterligare perspektiv och redskap till sitt förfogande än bättre kan utföra sina uppgifter och uppdrag.

Målet med kursen är att idrottare, tränare och ledare lär sig olika förmågor (som till exempel att kunna ha uppmärksamhet på det som sker i nuet, kunna acceptera obehagliga känslor, kunna engagera sig i önskade beteende) som är viktiga för prestation och välbefinnande.

Genomförande
Kursen är praktiskt inriktad och innehåller många övningar och diskussioner. Genom deltagandet i kursen kan kursdeltagarna få guidning i hur de kan hantera utmanande situationer de ställs inför inom idrotten och/eller inom livet runtom. Efter avslutad 3-dagars kurs erbjuds möjlighet för uppföljningsmöten via nätet.

Målgrupp
Kursen vänder sig till landslagsaktiva på seniornivå, förbundskaptener, rikstränare eller motsvarande på junior- och seniornivå (inklusive RIG/NIU). För att vara aktuell för kursen ska ditt uppdrag inte vara ”äldre” än från år 2018.

Utbildningen kräver i övrigt inga speciella förkunskaper. Vi har plats för högst 20 deltagare.

Datum och plats
Riksidrottsförbundet Elitidrottsstöd erbjuder (se nedan) denna 3-dagars utbildning under våren 2019 i Malmö - Deltagarna bör kunna vara med på alla tre dagar vid ett och samma kurstillfälle, då dagarna bygger på varandra och formar en helhet.

Malmö den 21-23 maj. I Malmö genomförs kursen i Baltiska hallen, Eric Perssons väg 6 (i Malmö Idrottsakademis lokaler, MIA).

Kostnader
Riksidrottsförbundet Elitstöd (idrottspsykologi) står för utbildningskostnaderna. Lunch och fika ingår. Deltagaren bokar och bekostar själv resa, övrig kost och logi.

För logi i Malmö finns hotellet Good Morning Malmö (Stadiongatan 21) inom några få minuters gång-avstånd. Ett alternativ är Scandic Triangeln (15-20 min gångavstånd).

Ansvariga och kontaktpersoner
Liselotte Ohlson, Riksidrottsförbundet - This is a mailto link eller 08-699 62 27.

Göran Kenttä, Riksidrottsförbundet - This is a mailto link

Anmälan
Anmälan görs av förbundskapten eller motsvarande, via anmälningslänken >>

Läs mer om ACT inom idrotten här >>

Uppdaterad: 21 JUN 2018 09:50